Blomsterkonkurrencer i Danmark

Vidste du, at der er flere konkurrencer i blomsterbinding og blomsterarrangementer, som bliver afholdt både i Danmark og på internationalt niveau?

Konkurrencerne omfatter både Danmarksmesterskaber, Nordiske Mesterskaber, Europæiske Mesterskaber og Verdensmesterskaber. Der er altså mulighed for at deltage på alle niveauer, og en førerposition i et nationalt mesterskab fører ofte til, at man kommer med til nogle af de internationale konkurrencer.

I 2018 foregik Danmarksmesterskabet i Moderne Blomsterkunst i København, hvor den smukke hal på Købenshavns rådhus var rammen om konkurrencen. Der var flere delkonkurrencer – blandt andet om den smukkeste buket og om en søjle, der skulle skabes med blomster, valgt så udtrykket understøttede den nationalromantiske stemning, som der er over arkitekturen på Københavns rådhus.

Fantasifulde navne

Gennem tiden har de konkurrerende blomsterbindere skulle løse mange forskellige opgaver med til tider meget fantasifulde navne. For eksempel skulle binderne ved Europamesterskabet afholdt i Havirov, Tjekkiet, i 2011 binde en buket med titlen “En Derbyhat til Eliza Doolittle”, men også navne som “En Symfoni i Blomster” har fundet vej til konkurrencerne gennem tiden.

Navnene afspejler, at blomsterbinding er et kreativt fag, hvor de dygtigste når langt med deres kreationer. Der er til tider et stykke vej fra hverdagen bag disken i blomsterbutikken, hvor der skal bindes masser af buketter til fornuftige priser, til konkurrencerne, hvor valg af råvarer og mængder ofte er frit, så blomsterbinderne virkelig kan lade fantasien råde.

Danske blomsterbindere er faktisk ofte i toppen af disse konkurrencer i blomsterkunst, som hvert år samler en stor skare af de dygtigste bindere fra hele Europa – og verden.

Danske bindere i top

Gennem tiden har danske blomsterspecialister ofte placeret sig i toppen af de internationale konkurrencer. Med en tolkning af “En Symfoni i Blomster” kom blomstereksperten Susie Frank Nørgård således på en fjerdeplads i Europamesterskaberne, så medaljepladsen blev næsten nået – og hun røg helt op på en førsteplads for sin buketopgave.

Konkurrencerne er ofte meget velbesøgte af publikum, der elsker at se de smukke kreationer i blomster, som deltagerne i konkurrencerne kan diske op med. 20.000 gæster til et Europamesterskab er slet ikke unormalt, og de helt store internationale konkurrencer er antallet af gæster udefra naturligvis meget større endnu.

Danske blomsterfolk har også flere gange enten vundet eller ligget i top tre ved de nordiske mesterskaber, der typisk finder sted hvert andet år.

Det er dejligt at se, at danske blomsterbindere kan markere sig så tydeligt ved konkurrencerne i udlandet – det viser, at faget er i god gænge, og at kunderne tager godt imod kreationerne.