Rosen er blomsternes dronning

Havens dronning – eller blomsternes dronning. Rosen har flere betegnelser, som viser, at den er højt værdsat som plante i haven, hvad enten man dyrker den nøje planlagte have eller lader naturen råde lidt mere.

Mange roser er opkaldt efter berømtheder. For eksempel har Lise Nørgaard fået sin rose, men der findes derudover et hav af roser opkaldt efter berømte mennesker, for eksempel kunstnere som Ingrid Bergman eller James Galway.

Forskellige typer

Der findes mange forskellige typer af roser, som hver især kan indgå i havearkitekturen. Men roserne bliver som regel ikke plantet sammen på tværs af de forskellige typer – man dyrker som regel de forskellige typer for sig, således at de kommer rigtig til deres ret.

Forskellige typer af roser er eksempelvis roser til bunddække, buketroser, slyngroser, gammeldags eller historiske roser og engelske roser.

Man kan således skabe fantastisk smukke pergolaer med frodige slyngroser, ligesom de kan bruges som enkeltstående roser op ad en mur eller et fritstående espalier. Det er vigtigt at holde sig til få, gennemgående farver, så man ikke får skabt for megen flimmer på skærmen, om man så må sige.

Mange holder af de engelske roser, som er kendetegnet ved deres meget velduftende blomster, hvor hovederne som regel er fyldte og ret kompakte. Det er klassiske roser med et lidt gammeldags udtryk, som rigtig mange haveejere elsker at arbejde med.

I familie med dem er de såkaldt historiske roser, som er gamle sorter af roser, som mange haveejere har taget op, fordi det giver en særlig stil i haven at arbejde med disse historiske sorter. Blandt sorterne er for eksempel Duchesse de Montebello, der stammer helt tilbage fra før 1820, og Blush Noisette, der er hvidlig med lyserødt skær – en meget smuk rose, der sagtens kan bruges som slyngrose. Duchesse de Montebello er lyserød og dufter vidunderligt, og bruges ikke så sjældent som hegnsrose, hvormed man kan skabe meget smukke og velduftende haverum.

Vil du have glæde af dine roser hen over sæsonen, skal du vælge de såkaldt remonterende sorter. Det betyder, at de sætter nye blomster, hvis du løbende fjerner de afblomstrede.

Roser er en skøn udfordring i haven, som vi kun kan anbefale dig at gribe.